Blog

admin
Mar 10 th, 2016
QuizNo Comments

28 Questions and Answers from “2nd MARCH”

img_56e17062d6da4


Q1. Which village in Haryana has been named after Saraswati river recently
Answer: Mustafabad 20 kms from Yamuna Nagar

Q2. Who won the 1st All India Open Invitational Snooker Championship 2016
Answer: Rahul Sachdev in Aurangabad (MH)

Q3. The All India Open Invitational Snooker Championship 2016 has been organized by
Answer: Billiards and Snooker Association of Aurangabad

Q4. Who is being elected as the new president of Kosovo?
Answer: Hashim Thaci as 4th President of Kosovo

Q5. Kosovo becomes independent in?
Answer: In 2008 from Serbia, but since 1999 it was under UN administration after NATo ousted Serbian forces

Q6. Kosovo is landlocked in
Answer: Central Balkan Peninsula

Q7. Kosovo is facing what kind of crisis
Answer: Ethnic tensions between Kosovo’s Albanian and Serb communities

Q8. Who is being appointed as the Chief of Staff of Eastern Naval Command?
Answer: Atul Kumar Jain

Q9. Headquarter of Eastern Naval Command is located at
Answer: Vishakhapatnam

Q10. Which country has declared emergency recently after oil spill from one of it’s major pipeline
Answer: Peru

Q11. Which two rivers got polluted in Peru because of oil spill from it’s major pipeline
Answer: Chiriaco and Morona, the pipeline has been owned by Petro Peru, a state owned oil company transporting 5000-6000 barrels of oil per day

Q12. Brain prize has been awarded for
Answer: It is the largest prize for neuroscience in the world and is being awarded to any one or group of scientists who had done distinguished work in field of neuroscience in Europe

Q13. Which part of Brain helps in storing information?
Answer: Hippocampus which is located deep in the centre of brain

Q14. Significance of the research by these scientists
Answer: a. It provide a basis for how human brain remembers
b. How brain cells in the hippocampus can be strengthened
c. Tools for understanding serious diseases such as depression, epilepsy and drug addiction

Q15. Military Exercise Force Eighteen has been organised at
Answer: Pune

Q16. How many countries has participated in it?
Answer: ASEAn countries along with ASEAN Plus nations i.e. India, Australia, Japan, New Zealand, China, South Korea, Russia and US

Q17. This Exercise Force Eighteen has been organized on
Answer: Humanitarian Mina Action (HMA) and Peace Keeping Operations (PKO) conducted by India as part of its Look (Act) East policy for developing a common understanding in handling any complex situation

Q18. Exercise Force Eighteen is the outcome of
Answer: 2015 ASEAN Defence Minister’s Meeting (ADMM Plus) for conducting two separate exercises i.e. for Humanitarian Mine Action and UN Peace Keeping Operations in 2016

Q19. Which is the investment arm of the World Bank
Answer: International Finance Corporation (IFC) which has recently launched it’s Uridashi Masala Bonds (Japanese bonds)

Q20. Purpose of these Uridashi Masala bonds
Answer: It will sold to Japanese retail investors for promoting private sector development in India

Q21. Which company is the sole arranger of the bonds
Answer: JP Morgan

Q22. What are masala bonds?
Answer: Instruments of debt, used by corporate for raising money from investors, sold only to offshore investors by Indian companies for raising money

Q23. Do masala bonds face any risk of currency fluctuation
Answer: No

Q24. Why Corporates uses masala bonds?
Answer: As alternative to external commercial borrowings (ECBs)

Q25. Purpose of IFC?
Answer: Offering investment, asset management and advisory services to encourage private sector development in developing countries. In India it focuses on boosting financing in infrastructure, logistics, promoting financial inclusion etc.

Q26. First organization to issue Green Masala bond on London Stock exchange?
Answer: IFC in August 2015

Q27. Who has been selected for 2015 Bihari Puraskar
Answer: Dr. Bhagwati Lal Byas for “Katha Sun Aawe Hai Sabad”

Q28. Bihari Puraskar has been instituted by
Answer: K K Birla Foundation in 1991 given annually for outstanding literary work in hindi or rajasthano language published during last 10 years by a Rajasthani writer or to person living in state for the last seven years








Be the first to post a comment.

Add a comment