Blog

admin
Mar 9 th, 2016
Misc CANo Comments

26 Questions and Answers from March – 1 Current Affairs

img_56e06b911acfe

Q1. US actor that has been passed away recently, who has made his debut at the age of 2 and known for his memorable appearances in naked Gun series
Answer: George Kennedy

Q2. Tamil actor passed away recently in Chennai, known for his signature laugh and was associated with DMK party
Answer: Kumarimuthu


Q3. MS Swaminathan Research Foundation has recently signed a MoU with which institute for research chair
Answer: Kalinga Institute of Social Sciences (KISS), it is first-ever initiative of this Swaminathan institution in any private institution in the country

Q4. Father of Indian Green Revolution
Answer: MS Swaminathan

Q5. Purpose of this research chair?
Answer: Promoting knowledge and skill development for empowerment of less privileged children in country

Q6. Largest residential institute in world for tribals is
Answer: Kalinga Institute of Social Sciences (KISS) covering free of cost accommodation, lodging etc. from kindergarten to post graduation

Q7. Who is the new chairman of International Association of Athletics Federations (IAAF) Atheletes Commission and to which country does he belong to?
Answer: Slovenian high-jumper Rozle Prezelj (36) who will replace old Chairman a Namibian Frank Fredericks

Q8. Which is the international governing body for sport of athletics and when was it founded?
Answer: IAAF and it was founded in 1912 as International Amateur Athletics Federation

Q9. Where was IAAF was founded?
Answer: It was founded in 1912 ar organizations’s first congress in Stockholm, Sweden


Q10. Who will be the new Chairman of NHRC?
Answer: Former and 42nd CJI HL Dattu

Q11. NHRC is which type of body?
Answer: Statutory formed under provisions of Protection of Human Rights Act, 1993

Q12. Members and Chairman of NHRC has been appointed by?
Answer: President of India on recommendation of a high-powered committee headed by PM of India


Q13. Airport of India that has won three awards for year 2015 in different categories?
Answer: Delhi’s Indira Gandhi International Airport (IGIA)

Q14. Categories in which IGIA won awards are:
Answer: i. 25-40 million passengers per annum category
ii. Best airport by size and region Asia pacific
iii. Airport Service Quality (ASQ)

Q15. All the awards were decided and given by
Answer: Airports Council International (ACI)

Q16. What’s ACI?
Answer: Trade association of world’s airports, founded in 1991

Q17. Aim of ACI?
Answer: Providing safe, secure, efficient and environmentally responsible air transport system

Q18. Delhi Airport i.e. IGIA is being run by?
Answer: Delhi International Airport Limited (DIAL), which is a joint venture between Airports Authority of India and GMR group


Q19. Head of the committee recently constituted to consider giving ST status to six communities of Assam.
Answer: Mahesh Kumar Singh, Special Secretary, Ministry of Home Affairs

Q20. This committee has been constituted by
Answer: Union Ministry of Home Affairs in consultation with Government of Assam, to recommend modalities for granting status of ST to six communities from current OBC status to protect their interest and fairness of reservations.


Q21. Name of the bilateral joint military training takes place between India and Seychelles is
Answer: Ex Lamitye, whose 7th edition took place recently in Victoria, Mahe Island, Seychelles

Q22. Local Language of Seychelles
Answer: Cerole in which Lamitye means friendship, which is been happening since 2001 and is a biennial exercise

Q23. Aim of Lamitye
Answer: To improve interoperability between armies of both countries in jointly fighting counter terrorism/ insurgency activities


Q24. Recently, what has been discovered by researchers of France that can be caused by Zika Virus?
Answer: Guillian-Barre syndrome (GBS)

Q25. What happens in Guillian Barre syndrome?
Answer: Body’s immune system attacks a part of nervous system that controls muscles of our body hence weakening muscles of legs and arms

Q26. What is WHO stand seeing outbreak of Zika?
Answer: WHO has declared emergency of international concern in February this year. Zika has been found out first in Latin America


Be the first to post a comment.

Add a comment